Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Με ερώτηση μου στις 16 Οκτωβρίου 2008 απαριθμούσα τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Λήμνου. Με την απάντηση του τότε, ο Υφυπουργός κ. Γ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωνε ότι θα δρομολογηθούν λύσεις όπου υπάρχουν προβλήματα. Σχεδόν δέκα μήνες μετά, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα διευρύνονται.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου στο Νοσοκομείο της Λήμνου είχα τη δυνατότητα να συζητήσω με τη Διοίκηση, αλλά και με τους συλλόγους των ιατρών και των εργαζομένων, όπου μου εκτέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα και συγκεκριμένα:
• Οι συνολικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται σε εξήντα (60), συμπεριλαμβανομένων δώδεκα (12) που βρίσκονται σε άδεια λόγω μητρότητας.
• Για την κάλυψη των εφημεριών με δεδομένη την ανάγκη τριών (3) ιατρών ανά κλινική, απαιτούνται σαράντα οχτώ (48) και υπηρετούν μόλις είκοσι έξι (26) χωρίς να προστίθενται οι άδειες, ρεπό κ.τ.λ.
• Το παλαιό κτήριο του Νοσοκομείου είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο. Δεν ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του σύμφωνα με τη μελέτη, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μην έχει ακόμα δημιουργηθεί η αίθουσα χειρουργείου της οφθαλμολογικής κλινικής, δεδομένου ότι στεγάζεται σε πολύ μικρό χώρο της νέας πτέρυγας.
• Από τους δύο αξονικούς τομογράφους, ο ένας είναι σε αχρηστία και ο άλλος δεν λειτουργεί, διότι σύμφωνα με τους ιατρούς του τμήματος του νοσοκομείου δεν παράγει αξιόπιστες τομογραφίες. Όλες οι αξονικές τομογραφίες γίνονται σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο και κανείς δεν τεκμηριώνει αν ο ένας αξονικός τομογράφος είναι σε θέση να λειτουργήσει με αξιοπιστία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου σας να γνωμοδοτήσει εάν είναι κατάλληλα ή όχι τα υπάρχοντα μηχανήματα ή αν πρέπει να υπάρξει προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου. Εδώ και μήνες οι ακρίτες της Λήμνου –όσοι έχουν την δυνατότητα – πληρώνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια μέχρι 260 ευρώ την αξονική τομογραφία, πράγμα απαράδεκτο.
• Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου δεν πραγματοποιούνται πολλές εξετάσεις όπως για: καρκινικούς δείκτες, B12, ελλείψεις ενζύμων, χωριακής γονοδοτροπίνης κ.α.
• Τέλος η επιστημονική επιτροπή, αρμόδια να προτείνει Δ/ντες Τομέων κατάρτισε πίνακα υποψηφίων και η διοίκηση αγνοώντας την εισήγηση της, τοποθέτησε Δ/ντη Χειρουργικού Τομέα χωρίς αιτιολόγηση.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Πώς και πότε θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λήμνου;
• Αν θα συνεχίσουν και μέχρι πότε οι ακρίτες της Λήμνου να προσφεύγουν και να πληρώνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις ακτινολογικές, αξονικού τομογράφου και μικροβιολογικές;
• Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της πτέρυγας του παλαιού νοσοκομείου όπως προβλέπει η μελέτη;
• Γιατί οι αποφάσεις τοποθέτησης Δ/ντων Τομέων δεν συνοδεύονται και από πλήρη αιτιολόγηση που θα τεκμηριώνει τις αξιοκρατικές επιλογές;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ